❗️❗️❗️Наприкінці 2020 року перше засідання обласной постійної комісії з питань екології, охорони довкілля, раціонального природокористування, туризму та рекреації 8-ї каденції завдяки зверненню громадськості було присвячено у тому числі й порушенням екозаконодавства ТОВ «Екотранс».
🟣 Хто слідкував за ходом подій, тот знає, що майже на кожному засіданні, крок за кроком це питання складно, але рухалось з мертвого місця  – від створення згідно рекомендацій комісії робочої групи, у складі якої є всі зацікавлені сторони, до подачи позову до суду, апеляції і зараз касаціїїта конкретних дій і групи і власників підприємства.
🟣 Так, наш суд – самий суд у світі, але насправді ця подія розкрила доволі багато білих плям в роботі виконавчої влади, починая , наприклад, із відсутності якісного юридичного супроводу наших управлінь.
🟣 Ця справа стала поштовхом для вироблення стратегії щодо наведення ладу в питаннях, пов’язаних з екологією та екоподатками в області. Тількі питання збору екоподатків в області не відповідає ніякої критиці- Миколаївська область збирає в рази менше екоподатку(маючи 2400❗️ підприємств-забрудників), ніж, наприклад, Івано-Франківська область.
🟣 Завтра відбудеться чергове засідання робочої групи з питання негативного впливу на довкілля ТОВ «Екотранс». На ньому мають надати доповіді керівництво підприємства, перший заступник начальника ДЕІ південно-західного округу, Владислав Мартиченко та начальник управління Держспоживслужби Денис Мельник. Я впевнена, ми почуємо про доволі позитивні результати суспільної роботи громадськості, комісії, виконавної влади та власників підприємства. Я наголошую, що «доволі позитивні», бо позитивні- це коли є висновок ОВД та він підприємством виконан у повному обсязі й у строк.
🟣 Я не буду довго розписувати про недоліки законодавства, які дозволяють підприємствам дуже просто відхилятись від виконання економ. Я хочу, щоб цих відхилень було якомога менше. Я хочу, щоб мешканці області були впевнені, що норм дотримуються не тільки у момент перевірки, а системно та сумлінно.
❗️Тому у найближчий час, враховуючи те, що в управлінні екології йде процес розробки екомапи області, буду звертатися з пропозицією щодо виготовлення шару мапи з можливістю ведення централізованого онлайн моніторингу великих забруднювачів області.
🔵🟡 Насправді , зараз це ідея, яка при розумному підході може надати чистоти довкіллю та мільйонів додаткових надходжень до бюджету області.
Дякую всім, хто рухає складну екосправу в області: від активної громадськості до представників влади та депкорпусу.
Follow Sofiia Riazhskykh:
Latest posts from

Залишити відповідь