❗️Ми всі розуміємо, більш того, відчуваємо, що місто та область мають велику проблему із забрудненням повітря, ґрунту, води.
🟠 Дивно, що наша область, маючи більше 2 тис. підприємств, офіційно визначених забруднювачів, досі не мала пересувної аналітичної лабораторіі, тоді, як в інших областях є по декілька. Цим питанням із травня місяця займаюсь безпосередньо ,як депутат.
🟠 Та пропозиція, що відпрацьована моїми помічниками, коштує біля 1,5-2 млн.грн. (комплектація лабораторії самостійно), в документарному виді є в Управлінні екології МОДА. Але є питання, хто буде проводити комплектацію, хто буде працювати, в якому статусі буде лабораторія, і т.і.
🟠 Моніторинг вартості пересувних лабораторій інших областей дав таку інформацію – Херсонська обл.(комплекс, аналізатор нафтопродуктів у воді)-12,5 млн.; Запорізька (універсальна)-12 млн., Дніпропетровська (повітря, метеорологічний комплекс, гамма- випромінення)-13,9 млн., Донецька-4,9 млн.грн.(атмосферне повітря);5,5млн.грн.(якість води),Одеська (універсальна)-6,9 млн. , Київ(повітря)-3,7млн.грн. До речі, середня вартість обслуговування в рік – 1-2 млн.грн.
🟠 Зрозуміло, що такі коливання у вартості залежать від багатьох факторів, і нам потрібно виходити з власних можливостей та потреб у тому чи іншому обладнанні. Ще маємо проблему в тому, що майже всі вказані пересувні лабораторії не мають акредитації, тобто всі дослідження мають лише інформативний характер. Я так розумію, що це загальнодержавна проблема – пересувні лабораторії не мають розробленого механізму акредитації. Це важливо, тому ОДА потрібно терміново ініцюювати звернення до КМУ з проханням розробити методику проходження акредитації. На засіданні комісії обов’язково дамо таку рекомендацію. Відносно придбання – треба зупинитися на чіткому варіанті потреб в обладнанні.
🟠 16.07.2021р. у складі робочої групи відвідали м. Херсон, де на базі лабораторії ветеринарної медицини ім. Ценковського дивилися пересувну лабораторію держсанпідслужби та спілкувалися з фахівцями, що її обслуговують. Херсонська область не така багата на підприємства-забруднювачі, як Миколаївська , затребуваність невисока, обладнання лабораторії дуже якісне – виробництво Японії, не все, що нам потрібно, але є з чого починати.
🔵🟡 Є ідея з метою економії бюджетних коштів розглянути спільне використання лабораторії та праці фахівців. Якщо це буде дійсно вигідно, Миколаївська область може доукомплектувати лабораторію у відповідності з нашими потребами.
Процес триває. Сподіваюсь, невдовзі область буде мати можливість якісно проводити дослідження екопоказників . Це дозволить забезпечити екологічну безпеку територій, а значить і підвищити рівень життя населення.
Follow Sofiia Riazhskykh:
Latest posts from

Залишити відповідь