Home » Новини » ПРОГРАМА “В СМІТТЯ”

ПРОГРАМА “В СМІТТЯ”

Громадська організація «Успішне Місто Миколаїв» 03.10.2017р. разом з НУК ім.адм.Макарова, КУ «Агенція розвитку Миколаїва» та мером міста підписала Меморандум про співпрацю у сфері управління відходами в Миколаєві, метою якого було створення ефективної програми поводження з відходами. Меморандуму  передувала достатня кількість роботи ГО та відповідних заходів, які ми проводили, які і стали платформою для підписання такого документу.

Ми були здивовані, коли зі ЗМІ дізналися, що існує проект «Міської цільової програми поводження з побутовими відходами на 2020-2022 роки», яка має бути затверджена рішенням сесії міської ради. Проект направлений Голові постійної комісії з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного  розвитку Олександру Бернацькому директором департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської  ради Сергієм Коренєвим.

Новина викликала питання до ГО «Успішне місто Миколаїв» з боку городян щодо публічного обговорення, аналізу та  схвалення, оскільки саме наше ГО ототожнюють з організацією, яка мала б дати  суспільству міста інформацію щодо ефективності Програми поводження в ТПВ.
Маємо донести до городян, що  Громадська організація «Успішне Місто Миколаїв» жодного відношення до вищеназваного Проекту не має.  Представники нашої ГО та представники НУК не були долучені до розробки цього проекту. Таким чином, влада міста свідомо відмежувалася від громадської думки щодо витрат бюджетних коштів та думки профільних спеціалістів НУК ім. адм. Макарова.  
Але, ми ставили під Меморандумом підпис з відповідальністю, яка і досі на нас покладена, на відміну від відповідальності представника місцевої влади за поставлений особистий підпис.

Тому, ми вивчили вищевказаний проект та провели аналіз Програми, під час якого виникло багато питань:
1. Чому така важлива програма для міста подається розробником не заздалегідь? На вивчення, аналіз, обговорення програми майже не залишається часу.
2. Чому програма, яка передбачає витрати  на 125,612 млн. грн. протягом 3 років не пройшла публічних обговорень з залученням громадськості, експертного середовища?
3. Чому в програмі немає жодного обґрунтованого дослідженнями, аналітичними даними рішення? Не зрозуміло, яким чином визначаються потреби в обладнанні, техніці, закупівлі контейнерів;
4. Чому не зазначені жодні параметри техніки, обладнання, які мають купуватися? Який автотранспорт, які сортувальні лінії, з якою виробничою потужністю передбачено купувати за бюджетні кошти? Відсутність даних створює можливість для маніпуляцій, та не дає змоги перевірити доцільність витрат;
5. Чому програма не передбачає конкретних заходів, що направлені на створення умов для  зменшення побутових відходів?
6. Чому описова частина програми, не пов’язана з конкретними пропозиціями, які мають бути профінансовані? Наприклад, розділ 3 програми (ОБГРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ І ЗАСОБІВ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ, ОБСЯГІВ ТА ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ, СТРОКИ ТА ЕТАПИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ) жодним чином не пов’язані з переліком завдань і заходів Програми поводження з побутовими відходами і за дивним збігом обставин цей розділ унікальний лише на 36,86% і фактично є ПЛАГІАТОМ програми м. Баштанка, яка була затверджена в 2009 році і планувалась до 2020р.  Перевірка програми за допомогою сервісів анти плагіату показують високий відсоток збігів з іншими програмами;
7. Чому програмою передбачене сортування відходів, але не передбачені ДОХОДИ від реалізації вторинної сировини? Так, в додатку 1 (паспорт програми) в таблиці “Обсяги та джерела фінансування” головним джерелом зазначений міський бюджет, а в інших джерелах фінансування стоять прочерки.
8. Програма не спирається на жоден нормативний документ, передбачений для створення таких документів.
9.  Програма не має пропозицій щодо поводження з небезпечними відходами.
10. Програма не має обґрунтованого плану дій щодо рекультивації звалища.
11. Програмою не передбачено перебудування сміттєзбиральних майданчиків у зв’язку з втіленням роздільного сортування ТПВ.
12. Програма не передбачає конкретного ВІДПОВІДАЛЬНОГО за ії виконання. Від слова ВЗАГАЛІ.  

Фактично, те що ми побачили, більше схоже на Франкенштейна, зліпленого з гарних слів, не пов’язаних з реальними витратами. Така програма не дає відповіді на питання – як досягти чистоти та порядку в місті. Головний пріоритет програми – це закупівля техніки, обладнання без жодного обґрунтування. Нескладно передбачити, що можливо, мине час, і все це обладнання, яке буде придбано за бюджетні кошти з легкістю та за копійки передадуть в оренду візнику з назвою Крекс-Пекс-Фекс-Клінінг.

Програма поводження з відходами  дуже потрібна місту, вона має бути узгоджена з Національною стратегією, та створювати умови для зменшення кількості відходів, підвищення якості обслуговування населення, створення безпечних умов для життя.
Програма має передбачати проведення освітніх програм, співпрацю з торговими мережами, іншими підприємствами, які генерують відходи, сміття для впровадження сучасних технологій, рішень по зменшенню побутових та промислових відходів. Серед побутових відходів є окрема група небезпечних, отруйних, шкідливих для здоров’я речовин. Програма має передбачати роботу з такими відходами. Програма має передбачати моніторингові дії, дослідження  та інформування громадян про стан її виконання та результати.

Ми пропонуємо терміново скликати робочу групу та провести доопрацювання програми. До робочої групи ми пропонуємо залучити представників громадськості, експертів. ГО «Успішне місто Миколаїв» організовувала та проводила міжнародний інвестфорум WMFORUM2016, організовувала та  проводила разом з КУ «Агенція розвитку Миколаєва» перші майстер-класи по сортуванню для шкіл міста,  брала участь в проведенні, розробки вимог городян до потенційних інвесторів при будуванні сміттєпереробного заводу, розробці стандартів утримання майданчиків для збору відходів, розробці поводження з небезпечними ТПВ та інш. Ввжаємо, що маємо обґрунтоване право долучитися до обговорення та моніторингу втілення Програми поводження з ТПВ міста разом з підписантами Меморандуму.

125 мільйонів коштів громади – це ресурс, який має досягти результату, а не стати ще одним прикладом неефективного використання коштів городян.
Ми вважаємо, що наше місто достатньо потерпає від сміття та заслуговує на гарну програму, здатну зробити Миколаїв чистим, безпечним та успішним містом.

Залишити відповідь