❗️❗️❗️04.09.2021г. мені почала поступати відеоінформація про те, що ТОВ «Екотранс» запрацював вночі. http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-7964 – це посилання на реєстацію проходження ТОВ «Екотранс» процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) .
🟠 У повідомленні про ОВД є опис планової діяльності, саме цю діяльність завод не має права здійснювати без висновка Міндовкілля. Тобто, це – пряме порушення ст.15,16 Закону України Про ОВД  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2059-19#Text
🟠 Керівництвом ОДА було приняте рішення сьогодні здійснити робочу поїздку на завод. У складі комісії: радник очільника ОДА, місцеві депутати, начальник управління екології та заступник начальника управління екологіі, представники ЗМІ побували на заводі.
🟠 Якщо коротко, керівництво та співвласник заводу не вважають заявлене у повідомленні ОВД технічне переоснащення котельні, у тому числі реконструкцію одного парового КЕ10-14МТ, в якості основного виду палива для якого планується використовувати органічне паливо (лушпиння соняшника), модернізацією. Наявність двух фільтрів замість одного теж є не модернізацією, а поточним ремонтом, тому завод має право працювати на підґрунті старого дозволу. На зауваження комісії та прохання представити проєктну документацію, згідно з якою проходила модернізація, відповідь – пишіть звернення.
Працювало три пресса- 50 відсотків від завантаження. Запаху насіння не було, але якщо я не помиляюсь (ПН робив відео зйомку, пан Кормишкін казав, що насіння ще не завозили).
🟠 Рівень шуму, як і небезпечність викидів треба вимірювати згідно до законодавства. Мешканці міста сьогодні надсилали вимірювання шуму о 5 ранку- 56дБА. Зауважу, що максимальний  допустимий рівень шуму вночі –  45дБА. (у житлових помешканнях).
🟠 Я поважаю думку пана Кормишкіна, що поряд велика кількість працюючих підприємств, які теж можуть працювати , створюючи підвищений рівень шуму. Але влітку, коли завод стояв – мешканці мікрорайону відповідно не підіймали питання перевищення рівня шуму.
🟠 Моя особиста думка- відбулося порушення Закону про ОВД. Сподіваюсь, Екоінспекція надасть свій висновок щодо початку роботи підприємства без висновка ОВД.
Дозвіл, видача якого зараз є предметом судового позову, на мою думку не є законним підґрунтям для початку роботи підприємства.
🟠 Безумовно, немалі вкладення у технічне переоснащення заводу відбулися, але фраза пана Кормишкіна про «соціальну відповідальність», на мій особистий погляд не зовсім відповідає дійсності, бо якщо підприємець вкладається у розвиток своєї власності- це чудово, але наскільки вкладення «соціально відповідальні» нам покажуть заміри викидів та шуму.
🟠 Радником очільника ОДА було запропоновано провести зустріч, на якій керівництво заводу представить документи, у відповідності з якими проходило технічне переоснащення та двічі проведуть заміри викидів та шуму – при 50 % завантаженості підприємства та при повній.
Сподіваюсь, моя рекомендація щодо проведення замірів при повному завантаженні та роботі вночі, буде врахована та виконана Держспоживслужбою та Екоїнспекцією.
🔵🟡
P.s. Коли мені кажуть, що сучасна пересувна лабораторія (навіть для моніторингу повітря, ґрунту та води при наявності в області 2400 підприємств-забрудників ) неважлива і є навантаженням на Держспоживслужбу, раджу випити стакан води….
Follow Sofiia Riazhskykh:
Latest posts from

Залишити відповідь