Home » Новини » Звіт постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони довкілля, раціонального природокористування, туризму та рекреації

Звіт постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони довкілля, раціонального природокористування, туризму та рекреації

🔵🟡
Постійна комісія обласної ради з питань екології, охорони довкілля, раціонального природокористування, туризму та рекреації як орган обласної ради, почала свою роботу 21.12.2021р.
Профільні питання почали розглядатись 02.02. 2021р.
Дякую всім членам комісії, які плідно працюють на благо громади Миколаївщини:
1.Ігор Савченко
2.Владислав Мартиченко
3.Юрій Єліневський
4.Альона Карая
5.Андрій Головчанський
🟠 Перше резонансне питання екологічного напрямку, яке розглядала комісія – це забруднення навколишнього середовища заводом «Екотранс». Питання трималося на контролі на кожному засіданні комісії. Члени комісії були учасниками виїзної наради, приймали активну участь в контролі за висновками перевірок Держспожив служби та Екоінспекції, органів Держпраці, комунікували з громадськістю, керівництвом підприємства та держслужбовцями ОДА. Спільними зусиллями громадськості, членів комісії, голови облради, чиновниками ОДА, наразі у суді розглядається позов про анулювання дозволу на викиди, умови якого порушено підприємством. Керівництво ТОВ «Екотранс» прийняло рішення про зупинку роботи підприємства з метою модернізації та проведення процедури ОВД. Станом на 15.06.2021р. підприємством надано повторне подання на проведення процедури ОВД, 06.07.2021р. планується судове засідання по суті, рішенням комісії надано рекомендацію голові ОДА організувати кваліфікований юридичний супровід з боку позивача.
🟠 Комісією підняті питання, які не розглядалися десятиріччями, наприклад питання 28-річної давнини про створення ПЗФ – дендропарку «Дружба» у м. Миколаїв з відповідною підготовкою та винесенням питання на сесію. 16.03.2021р. парк «Дружба» сесією Миколаївської обласної ради набув статус ПЗФ- дендропарку. Наразі ведеться активне листування з ММР щодо створення адміністраціі дендропарку і його розвитку.
🟠 З 2008р. розглядалося питання створення адміністрації РЛП «Вісунсько-Інгулецький». На засідання комісії одноголосно підтримали це питання. Хочу відмітити, що Миколаївська область має найменше зі всіх областей ПЗФ, але має великий природний потенціал. Крім того, зони ПЗФ мають стати туристичними магнітами області.
🟠 Комісією розглядалися питання перерозподілу витрат спецфонду, комісією прийнято рішення:
а) виділити кошти на озеленення області;
б) виділити кошти на пілотний проєкт придбання пожежної вежі;
в) виділити кошти на виготовлення інтерактивної екомапи;
г) виділити кошти на пілотний проєкт розчистки річки Сосик;
ґ) виділ кошти на проєктну документацію щодо встановлення меж РЛП (не розглядалося з 2009р.);
д) виділити кошти на подолання наслідків повеней в РЛП «Гранітно-Степове Побужжя»;
е) створити ТЗ на придбання пересувної універсальної лабораторії;
є) виділити кошти на придбання автівок для потреб РЛП;
ж) виділити кошти на придбання двох квадрокоптерів для потреб Екоінспекції та охорони водних ресурсів.
🟠 Розглянуто питання – визначення 2021р. – роком Кобле. З цієї нагоди до Миколаївської області завітав керівник великого міжнародного проекту Sustainable Rural Development International, започаткованого у Великобританії – батьківщині Томаса Кобле.
🟠 Згідно рекомендацій комісії, рішенням сесії обласної ради надано статус курорту місцевого значення с.Коблеве – як поштовх до підвищення рівня якості надання послуг у сфері туризма.
🟠 Рекомендацією комісії розпочато процедуру надання статусу ПЗФ старовинним дубам Миколаївщини.
🟠 Розглянуто питання забруднення с. Горохівка. Наразі проведені перевірки АБЗ, що розташовані на території с. Горохівка Екоінспекцією. Планується подальший розгляд питання безконтрольної видачі дозволів
на викиди промисловими підприємствами та надходження екоподатку на спец-рахунки ОТГ. Станом на 15.06.2021р. заслухано звіт представника Екоінспекції , надано рекомендації управлінню екології провести інвентаризацію наданих дозволів та підприємств-забрудників.
🟠 Розглянуто питання Ольшанської селищної громади щодо незаконного надходження та зберігання на території селищної ради медичних відходів. Наразі триває слідство, але постає питання включення у витрати утилізації медичних відходів.
🟠 Розглянуто питання незаконних сміттєзвалищ та кар’єрів взагалі і у с.Галіцинове. Проведені перевірки Екоінспекцією. На черговій комісії буде розглянуто виконання припису та стягнення штрафів, а також потрібно
розглянути ефективність використання коштів спецфонду відповідного ОТГ.
🟠 Надані рекомендації щодо дотримання законодавства при регуляції чисельності хижих тварин на Кінбурнській косі.
🟠 Розглянуто численні питання щодо незаконних вирубок лісів. Болюче питання, яке планується вирішити за допомогою екомапи, комунікацією лісгоспу з правоохоронними органами. Почалася процедура звітування лісгоспів.
🟠 Розглянуто спірні питання МРГ щодо дотримання умов користування мисливськими угіддями МГ «Мисливці Катеринки», Єланецьке МРГ, «Рацінська дача». Всі три питання розглядалися як камерально, так і
виїзною групою, та виїзною комісією.
🟠 Розпочато розгляд спірних питань щодо користування водосховищами: Єланецьким та Олександрівським. Господарствам, які мають відповідні документи на користування водними біоресурсами, рекомендовано привести документи у відповідність діючому законодавству. Заплановано виїзне засідання комісії на Олександрівське водосховище. Щодо незаконного видобутку біоресурсів – заплановано придбання дрону для потреб рибінспекції.
🟠Робоча група комісії двічі виїжджала задля вирішення резонансного питання добудови Ташлицької ГЕС. Проаналізувавши законодавчу базу, членами комісії було підтримано думку громади щодо недопущення
знищення культурної та історичної спадщини, порушення законодавства стосовно ПЗФ, збільшення врегульованості головної водної артерії області. Станом на 15.06.2021р. рекомендовано голові облради винести питання на позачергову сесію та звернутись до Президента України та КМУ зі зверненням щодо недопущення порушення законодавства України та збереження культурної, історичної та екологічної спадщини.
🟠 Розпочато розгляд забруднення навколишнього середовища МГЗ, питання утилізації червоного шламу.
Рекомендовано провести перевірки всім відповідним контролюючим органам. На черговому засіданні буде продовжено розгляд питання. Станом на 15.06.2021р. заслухано звіт представника Екоінспекції з приводу проведених перевірок. Прийнято рішення звернутись до КМУ з метою з’ясування ступеня шкідливості червоного шламу шляхом проведення незалежної експертизи.
🟠 Розглядалися численні звернення громад про встановлення водоочисних споруд. Рекомендацією комісії управлінням екології МОДА створено звіт щодо ступеня готовності, розмірів вкладених коштів, умов співфінансування. Планується створити план-графік фінансування відповідних об’єктів у співпраці з комісією по інфраструктурі та бюджетною комісією.
🟠 Розглянуто питання доцільності виділення ділянки під кладовище в с. Матвіївка. Знаходиться на доопрацюванні. Готується звернення до Агентства водних ресурсів та до Держагентства з геології.
🟠 Готується на розгляд питання збереження та розвитку парків м. Миколаїв згідно зі зверненнями мешканців міста.
🟠 Готується на розгляд питання створення туристичної інфраструктури, рекомендацією комісії створено графік проведення фестивалів, визначено механізм їх фінансування.
🟠 Планується продовжити розгляд та коригування комплексної програми охорони довкілля.
Follow Sofiia Riazhskykh:
Latest posts from

Залишити відповідь