Home » Новини » Довкілля » УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19

УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19

Головні заходи припинення поширення коронавірусної інфекції, спрямовані на зниження соціальних контактів – закриття кордонів, підприємств, офісів, ресторанів, барів, кафе, призвели до того, що поведінка споживачів змінилася відповідно. Під час кризи коронавірусу багато кав’ярень з гігієнічною метою відмовилися наливати каву в багаторазовий посуд, використовуючи тільки одноразові стаканчики, які не переробляються. Оскільки ресторани надавали їжу тільки у формі їжі на винос або доставки, зросла кількість відходів упаковки, а споживачі надали перевагу їжі в пластиковій упаковці як додатковому заходу гігієни.

Збільшення кількості пакувальних матеріалів

Виріс попит на засоби для миття й гігієнічні засоби, у яких зазвичай використовується пластикова тара, через закриття магазинів, зросла кількість онлайн-покупок, що призвело до додаткової кількості відходів паперової упаковки.

Коронавірус завдав удар по економіці, здоров’ю

людей, соціальних зв’язках і переніс людство в нову реальність. Для захисту від вірусу люди стали використовувати маски, рукавички, серветки, санітайзери, термін придатності яких не перевищує кілька годин, а недавній акцент на запобігання відходам відступив на другий план.

З погляду екології відразу виник комплекс проблем: обсяги виробництва пластикових товарів зростають, а тривалість використання таких засобів захисту зменшується, після чого їх треба утилізувати.

Медичні відходи, до складу яких входить велика кількість засобів індивідуального захисту, варто утилізувати за окремим протоколом. Якщо людина не просто перебуває на самоізоляції, але не виключає можливість бути носієм вірусу, то їй варто припинити роздільне збирання й усі свої відходи викидати як змішані, максимально їх упаковуючи. Криза коронавірусу поставила під загрозу стабільність суспільства.

Закриття кордонів позначилося на міжнародній торгівлі відходами. Щоб полегшити перетин кордонів, Європейська комісія рекомендувала державам членам ЄС дозволяти перевезення відходів «зеленими смугами», використовуючи електронні документи, що звело до мінімуму фізичний контакт у процесі отримання необхідних дозволів і полегшило перевезення відходів у межах ЄС, забезпечивши швидку утилізацію і стабільні поставки вторсировини. На ринку відбулися зміни в попиті та пропозиції. Ціни на картон виросли, тому що паперові фабрики відчували велику потребу в матеріалах. Коронавірус вплинув на світовий ринок вторсировини, що, у свою чергу, позначилося на муніципальній переробці, переробці пластмас та електроніки. Найбільший переробник пластмас CarbonLite, який переробляє 8-9 мільйонів фунтів пластикових (або ПЕТ) пляшок у місяць і продає його виробникам пляшок PepsiCo, Coca-Cola, Nestlе і NiagaraBottling, відмітив, що поставки пластика на переробку впали на 60%.

Пандемія коронавірусу призвела до серйозних порушень морських перевезень. Для азіатської індустрії переробки пластмас, яка залишається найбільшим ринком лому пластмас, у США ситуація з доставкою викликала порушення нормального переміщення пластикових відходів у країни-користувачі в Південно-Східній Азії, де спостерігається ситуація з дефіцитом. Судноплавні лінії скоротили кількість рейсів через Тихий океан. Згідно з The Wall Street Journal, оператори контейнеровозів на початку березня 2020 року скасували понад 110 рейсів, що прямують у порти Північної Америки, де зазвичай на місяць проходить близько 200 контейнеровозів. Скорочення відбулося, тому що китайські фабрики виробляли менше товарів. Видання паперової промисловості RISI повідомило, що брак судноплавних потужностей призвів до скорочення експорту відновленого волокна зі США, Європи та Японії. Пандемічні побоювання привели світові фінансові ринки в неймовірні коливання та принесли вагання з приводу економічного спаду. Компанії з переробки відходів та основні кінцеві користувачі перероблених матеріалів значно знизили вартість акцій. Виробники, скоротили виробництво, вимагаючи меншої кількості матеріалу.

Пандемія коронавірусу змінила повсякденне життя й торгівлю на всій території Сполучених Штатів Америки. Основні послуги з утилізації та переробки відходів були продовжені, але інструкції щодо поводження з медичними відходами в разі COVID-19 зажадали адаптації способу поводження з ТПВ. За результатами, опублікованими Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань (NIAID), Центрами з контролю і профілактики захворювань (CDC), було відзначено, що вірус COVID-19 у природних умовах залишається активним на міді протягом 4 годин, добу – на картоні, а на пластиці та нержавіючій сталі – до 3 днів. Дослідження США й Гонконзького університету підтвердило, що пластик і сталь можуть бути заражені більше ніж 4 дні, а медичні маски – до тижня. Ця ситуація підтвердила, що всі працівники сфери контактування з відходами піддаються підвищеному ризику, що підштовхнуло постачальників послуг змінити свою політику збирання.

Зміни в службі утилізації відчулися в програмах по всій країні. Було прийнято рішення скорегувати або призупинити збирання відходів або підготуватися до потенційних збоїв, а в разі затримок зі збиранням пріоритетну увагу варто приділити збиранню сміття, а не переробці, утилізації одягу, вивезенню великогабаритних відходів або інших послуг.

Сміття перед будівлею проспекту  Лісгара, Канада

Було закрито громадські центри переробки через побоювання з приводу контакту робітників із забрудненими медичними відходами. У деяких штатах Канади утилізацію відходів була призупинено, тому що підрядники з переробки не змогли укомплектувати свій об’єкт.

За час карантину кількість сміття зросла від 25% до

38%, основною причиною стало різке зростання упакованих продуктів, попит на паперові вироби й деякі консервовані та заморожені продукти харчування. Іншою причиною стало те, що люди, проводячи більше часу вдома, зайнялися прибиранням підвалів і гаражів, прибиранням дворів або просто наводять порядки вдома, позбавляючись від більшої кількості речей, ніж зазвичай. За незаконне вивезення сміття влада була змушена ввести штраф до 500 доларів.

         Звіти перевізників ТПВ показали, що значно скоротився комерційний тоннаж сміття, а кількість сміття від мешканців зросла на 7%, забруднення відходами рециркуляції збільшилося на 20%. Зі зростанням тоннажу водії працювали понаднормово, середня вага сміттєвих баків виросла на 49%, а перевізники збирали до 615 додаткових тонн сміття і вторсировини.

          Пандемія COVID-19 створила загрозу створення великої кількості нових відходів, передусім відходів, утворених у результаті дезактивації поверхонь та об’єктів (одноразові дезінфікуючі серветки, порожні дезінфікуючі контейнери, ганчір’я, паперові рушники, засоби індивідуального захисту), які теж потрапляють на звалище. Компанії, що займаються утилізацією відходів, перевантажені кількістю побутового сміття, а додаткове забруднення й потенційна утилізація вторсировини призвели до збільшення витрат на утилізацію, компанії, очищаючи об’єкти до 6 раз у день, увівши обмеження на великогабаритні відходи й відходи від благоустрою території, були змушені збільшити витрати на 2,15 долара.

У Китаї більшість центрів переробки сміття були закриті через брак робочої сили. Потужності з обробки медичних відходів досягли 5948,5 т. на добу, збільшившись на 1045,7 т. у день порівняно з аналогічним показником до спалаху коронавірусу. При цьому потужність з утилізації медичних відходів у центрально-китайській провінції Хубей, епіцентрі спалаху інфекції, зросла до 663,7 т. у день.

Через появу нового коронавірусу місто Ухань було перевантажено медичними відходами, які потребували термінової утилізації.

Співробітник збирає й передає медичні відходи в Народній лікарні Чженчжоу, провінція Хенань

Завод з переробки промислових відходів в Ухані, компанія Wuhan Beihu Yunfeng, Ltd, виконувала небезпечне завдання з утилізації медичних відходів і, щоб краще виконати поставлене завдання, була змушена призупинити свою звичайну діяльність, змінила свої засоби й методи утилізації, навчила працівників, щоб вони відповідали особливим вимогам утилізації небезпечних медичних відходів. Загальна самоізоляція й підвищене навантаження на систему охорони здоров’я призвели до різкого зростання кількості відходів і в країнах ЄС. Єврокомісія на період карантину закликала населення максимально скоротити утворення відходів і їх розподіл, що мало запобігти перевантаженню системи відходів. Пріоритетним завданням було збирання харчових і небезпечних відходів, контейнери, у які надходили скляні, текстильні й інші відходи, спустошувалися, лише щоб уникнути негігієнічних ситуацій навколо цих контейнерів.

Роздільне збирання паперу, картону, металевої та пластикової упаковки, великогабаритного сміття було припинено, а сортовані відходи громадянам пропонували зберігати вдома, до кінця карантину. Як і раніше, можна було утилізувати окремо батарейки, відпрацьовані мастила, відходи електричного та електронного обладнання (WEEE) і небезпечні відходи.

Працівники в захисному спорядженні утилізують медичні відходи

Міністерство навколишнього середовища й Міністерство соціальних справ та охорони здоров’я заявили, що сформована ситуація не призведе до змін у чинній практиці сортування відходів. Вони випустили рекомендації для операторів з управління відходами, щоб забезпечити безперебійне й безпечне управління відходами у виняткових обставинах.

Рекомендації містили інструкції із сортування небезпечних предметів (маски, окуляри, тканини тощо), що становлять інфекційний ризик як для навколишнього середовища, так і для фахівців, які відповідають за їх обробку, вони повинні бути утилізовані в залишкових відходах у герметичних пакетах, а будь-які гострі, ріжучі або проколюючи відходи мають бути зібрані в герметичні контейнери.

Муніципалітети гарантували щоденне збирання сміття й прибирання вулиць, але при цьому організація була адаптована до ситуації.

Вивезення сміття під час пандемії

З огляду на закриття сортувальних центрів з метою обмеження ризику впливу на персонал, а також те, що контейнери для окремо зібраних відходів (папір, картон, пластик, металева упаковка) і залишкові відходи можуть тимчасово змішуватися у вантажівках для збирання відходів, громадянам було рекомендовано продовжувати сортувати сміття й зберігати його дома, щоб зберегти хороші звички, які потім будуть сприяти вдосконаленню системи при поверненні до нормального життя.

З огляду на закриття сортувальних центрів з метою обмеження ризику впливу на персонал, а також те, що контейнери для окремо зібраних відходів (папір, картон, пластик, металева упаковка) і залишкові відходи можуть тимчасово змішуватися у вантажівках для збирання відходів, громадянам було рекомендовано продовжувати сортувати сміття й зберігати його дома, щоб зберегти хороші звички, які потім будуть сприяти вдосконаленню системи при поверненні до нормального життя. Через те що харчові відходи повинні зберігатися разом із залишковими відходами, тимчасово було припинено колективне компостування. Муніципалітет Нідерландів 21 березня 2020 року повідомив, що станції з переробки відходів занадто перевантажені, і звернувся до громадян із проханням вивозити свої відходи на станцію переробки та утилізації відходів тільки по мірі необхідності.

Італія під час пандемії тимчасово відмовилася від роздільного збирання сміття. Уся країна перебувала на карантині, побутові відходи населення автоматично зараховувалися до класу медичних, а отже, потенційно небезпечних. Уперше сміттєвий оператор у регіоні був вимушений призупинити роботу через неплатежі. Англія внесла ключові моменти в збирання відходів за пріоритетами. До високопріоритетних потоків були зараховані залишкові відходи, харчові відходи будинків для людей похилого віку та приватних домовласників. Потоки середнього пріоритету – це збирання вторсировини (раз у два тижні), центри з переробки побутових відходів, комерційні відходи. Низький пріоритет – це садові та великогабаритні відходи.

Сміття в TescoExtraStore в Уемблі на півночі Лондона
Сміття в TescoExtraStore в Уемблі на півночі Лондона

Незважаючи на вищеперераховані пріоритети, велика кількість населення залишаючись в

ізоляції та використовуючи вільний час, щоб проводити домашні та садові перебудови, виробляє чимало відходів, наповнюючи сміттєві баки до країв, вулиці завалені купами садового й будівельного сміття. Люди залишали речі біля благодійних магазинів, незважаючи на те що вонизачинені, утворюючи гори одягу та дрібничок. По всій країні були помітні гори відходів, скинуті на узбіччях доріг, у парках і на полях після закриття сміттєвих центрів. Велика частина сміття скинута на тротуар, у результаті чого було розкидано по всіх вулицях.

Багато жителів, вивозячи сміття в центри переробки і знаходячи ці місця зачиненими, просто залишали його на вулиці по дорозі додому.  Карантинні заходи, перехід шкіл на дистанційне навчання, дистанційна робота  співробітників багатьох компаній вдома призвели до

Залишені речі біля благодійних магазинів

утворення великої кількості відходів у Росії. Додатковим навантаженням для житлового сектора стали відходи послуг доставки продуктів і готової їжі. Частина громадян вирішила під час самоізоляції розібрати балкони й комори або затіяла ремонт. На контейнерні майданчики стали виносити великогабаритні відходи й будівельне сміття, часто порушуючи правила складування. У зв’язку з цим збільшилося навантаження з прибирання контейнерних майданчиків. Незважаючи на те що в Росспоживнагляді рекомендували призупинити роздільне збирання сміття на час пандемії, Росія продовжувала сортувати сміття. Великі оператори «Еколайн» і «МКМ-Логістика» сортують весь потік відходів, як змішані, так й окремо зібрані, пояснюючи це тим, що інакше не вдасться знизити їх обсяг на полігонах. Компанії, які займаються вивезенням відходів, попередили, що багато хто з них буде змушений припинити роботу. Головна причина – економічна: підприємства через закриття перестали замовляти вивезення сміття, а фізичні особи поступово перестали його оплачувати. У результаті сміттєзбірній компанії доводиться екстрено перекидати техніку, вивозити відходи по кілька разів у день або навіть виходити на цілодобовий режим роботи, але збори платежів при цьому неухильно падають. Перший тиждень позапланових канікул обернулася для Москви різким збільшенням обсягів відходів у середньому на 25-30%. У приватному секторі обсяг відходів виріс на 33%, а в секторі садово-дачних товариств – на 163%. Цифри порівнянні з показниками новорічних свят. Візники були переведені на посилений режим роботи, залучено додаткову техніку й екіпажі, мобілізовані всі технічні та логістичні служби, оперативно корегувався графік вивезення з урахуванням карантинних заходів. Пандемія безпосередньо позначилася на збиранні платежів. Близько 90% юридичних осіб пішли на обов’язкові канікули й перестали замовляти послугу з вивезення ТПВ. Громадяни теж стали менше платити за вивезення виробленого ними сміття, збирання від фізичних осіб становило менше ніж 70%. Крім того, контрольні служби почали помічати, що на загальних контейнерних майданчиках почало з’являтися сміття, аналогічне за морфологією до того, що виробляють підприємства, а це свідчить про те, що підприємства незаконно виносять своє сміття, щоб зекономити на платіжках.

Пандемія COVID-19 торкнулася й України, але, незважаючи на запровадження карантину, перебоїв у відвезенні ТПВ у містах не спостерігалося. Працівники щоденно регулярно прибирали сміття зі сміттєвих майданчиків і з вулиць. Однак, як зазначали працівники, на сміттєвих майданчиках значно побільшало великогабаритного сміття, імовірно, й українці, маючи більше вільного часу через карантин, активно бралися за благоустрій прибудинкових територій і ремонт в оселях. Щоб зменшити кількість накопичення ТПВ, Міністерство розвитку громад та територій України закликало громадян до особливого поводження з побутовими відходами в період карантину. У Києві під час карантину збільшилася кількість відходів, від 3 до 3,5 тис. т. у день, що становіть понад 100 тис. т. на місяць.

Під час карантину в діловому центрі Львова в сміттєвих контейнерах на 60% поменшало відходів, а все тому, що під час пандемії COVID-19 припинили працювати майже всі ресторани, працівники офісів перейшли на дистанційний режим роботи. Натомість у спальних районах, побільшало на 30%, що відповідає піковому навантаженню у святкові періоди.

Санітарна обробка контейнерів

Зокрема, на 10% збільшилася кількість органіки, адже люди почали більше готувати та їсти саме вдома, збільшилася велика кількість одночасно викинутих старих меблів та інших великогабаритних предметів побуту що не спостерігалося раніше. Компанія з вивезення відходів «Грін Ера Україна» працювала в штатному режимі та забезпечувала

безперебійний вивіз відходів зі Львова. Забір і вивезення сміття з міста відбувається згідно з графіком. Загалом за добу в дні карантину компанія вивозила до 160 т. відходів. Також щоночі компанія дезінфікувала 10-15 контейнерів і майданчиків, які обслуговує у Львові. Відбувається заміна чистих сміттєвих баків на ті, що потребують санітарної обробки, яку проводять на базі підприємства.

Стихійні звалища в центрі Одеси

У сміттєвивізних компаній Одеси під час карантину роботи було більше, особливо в приватному секторі. За день сміттєві баки ставали переповненими, через це люди залишали сміття прямо біля контейнерів, утворюючи стихійні звалища, а головною проблемою стало будівельне сміття, яке псувало техні У Дніпрі обсяги побутових відходів зросли майже вдвічі. Якщо до введення карантину комунальники вивозили по 1300-1500 т. ТПВ в день, то під час карантину обсяг становив від 2500 до 2800 т. відходів. У Запоріжжі навантаження на полігон збільшилося в 3 рази.

Подовження карантину та пом’якшення карантинних заходів будуть уносити корективи в загальну систему управління відходами. Можуть виникнути проблеми стосовно медичних відходів через доступність і неправильні місця зберігання на об’єктах. Обмежена кількість засобів індивідуального захисту для працівників компаній, неможливість дотримання дистанції співробітників на сортувальних лініях може               створити проблему у зв’язку нестачею з працівників. Перевізники можуть серйозно постраждати через брак засобів до існування.

Сьогодні державні органи влади повинні визначити пріоритети й оптимізувати економію витрат, підхід, заснований на нульових відходах, може надати муніципалітетам локалізовану і стійку систему, яка також є менш капіталомісткою, даючи кілька можливостей для скорочення витрат на управління відходами. Ці можливості варіюються від меншої кількості циклів збирання відходів через скорочення утворення відходів, наприклад, збільшення повторного використання або компостування в домашніх умовах, до додаткових доходів від використання перероблених матеріалів вищої якості та зниження зборів, виплачуваних за дорогі й екологічно небезпечні методи видалення відходів, такі як спалювання.

Маркіна Л. М., Ушкац С. Ю., Жолобенко Н. Ю.

Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова

Залишити відповідь